Interaktív Eurostat-jelentés II.: Az EU energiaforrásai

Publikálva: 2016-10-03 · Kategória: Hírek

Szeretné tudni, hogy melyik tagországban a legmagasabb a megújuló energia részaránya, illetve melyik EU-állam fedezi energiaszükségletének 98%-át kőolajszármazékokból? Az Eurostat nemrég megjelent interaktív jelentéséből ezekre a kérdésekre is választ kap.

Az Európai Unióban felhasznált energia 35 %-a származik a tagországoktól, míg az összenergia közel kétharmadát (65%) az EU-n kívüli államoktól származó import teszi ki. 2014-ben az Unió energiamixe az alábbi forrásokból tevődött össze: kőolajszármazékok (beleértve a nyersolajat) 34%, földgáz 21%, szilárd tüzelőanyag 17%, nukleáris energia 14%, megújuló energia 13%, egyéb 1%. A magyarországi energiamix az alábbi ábrán látható.

enhat_20161003__1

A tagországokban előállított (megtermelt) források azonban egészen más arányokat mutatnak: az atomenergia (29%) volt a legjelentősebb, ezt követi a megújuló energia (25%), majd a szilárd tüzelőanyagok (19%), a földgáz (15 %) és a nyersolaj (9%). A magas atomenergia-arány elsősorban a francia energiagazdálkodás eredménye, a megújuló energia második helyezése pedig főleg Lettországnak, Svédországnak és Ausztriának köszönhető, bár csak az első kettőben vezető energiaforrás. A 28 tagország energiamixéről ide kattintva további információ található interaktív infografikák segítségével.

enhat_20161003_2

A harmadik országból importált termékek vizsgálata jelentős orosz fölényt állapít meg, ugyanis földgáz (38%), nyersolaj (30%) és szilárd tüzelőanyag (29%) tekintetében egyaránt innen származik a legnagyobb importált mennyiség. Az itt található grafikon nemcsak azt mutatja meg, mennyit változott az EU energiafüggősége az elmúlt négy évben, hanem a tagországok importenergia-igényét is bemutatja. Az utolsó aloldalon található részletes Sankey diagram pedig azt szemlélteti, mekkora utat tesz meg, hogyan alakul át az energiaforrás a kitermeléstől (vagy importtól) a felhasználásig.