Referencia Forgatókönyv az Unió energiafogyasztásáról

Publikálva: 2016-09-05 · Kategória: Hírek

Az Európai Bizottság elkészítette legújabb EU Referencia Forgatókönyv 2016 című előrejelzését, amely az energiafelhasználás, a közlekedés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának trendjét vázolja fel 2050-ig.

[Forrás: Európai Bizottság]

[Forrás: Európai Bizottság]

A Referencia Forgatókönyv egy olyan kitekintés, amely a jelenleg hatályos szakpolitikai intézkedések és a várható piaci folyamatok figyelembevételével mutatja be a legvalószínűbb forgatókönyvet. Az Európai Unió elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért ambiciózus célokat tűzött ki 2020, 2030 és 2050-re. A Referencia Forgatókönyv lehetővé teszi a hosszú távú gazdasági, energiapolitikai, klímavédelmi és közlekedési hatások megismerését, amely alapján a döntéshozók mérlegelni tudják a további szakpolitikai intézkedések szükségességét.

A Referencia Forgatókönyv legfőbb megállapításai:

  • Az EU rendelkezésre álló fosszilis energiaforrásainak csökkenése ellenére a nettó energiaimport nem növekszik és az EU importfüggősége is csak alig emelkedik. A kedvező trend a megújuló energiatermelés térnyerésének, valamint az energiahatékonysági intézkedéseknek köszönhető.
  • Az EU energiamixe eltolódik a megújuló energiaforrások irányába, a gáz felhasználása kismértékben növekszik, de a többi fosszilis tüzelőanyag-forrás szerepe csökken.
  • 2020-ig az energiahatékonysági megtakarításokat főleg a szakpolitika fogja elősegíteni, ezt követően pedig ösztönzők nélkül, piaci mechanizmusok által is fejlődik majd az energiahatékonyság. A primerenergia-felhasználás és a GDP közötti összefüggés a jövőben tovább mérséklődik.
  • A közlekedési aktivitás – a legintenzívebben 2010 és 2030 között – növekszik, a GDP és a közlekedési intenzitás közötti összefüggés erősödik.
  • Az energiaszektor dekarbonizációja folytatódik, azonban az előírt célértékeket további erőfeszítések nélkül nem fogja elérni.
  • Az energiához köthető beruházások 2020-ig nagymértékben növekednek majd. Az energiarendszer költsége 2015-ben az EU GDP-jének 11,2 %-a volt, ami 2020-ra 12,3%-ig növekszik. Ezt követően a költség stabilizálódni fog, majd 2030-at követően a befektetések meghozzák pozitív hatásukat és elindul a csökkenés.

Az EU Referencia Forgatókönyv 2016 és a kapcsolódó dokumentumok itt érhetők el.