Módosul az energiacímkézés rendszere

Publikálva: 2016-07-11 · Kategória: Hírek

Az energiacímkézés előnye, hogy a fogyasztók az Unió bármely pontján pontos, releváns és összehasonlítható információkhoz juthatnak a termékek energiahatékonyságáról és -fogyasztásáról. Ezzel a fogyasztók megalapozott, költséghatékony és környezettudatos döntést hozhatnak vásárlásaikkor.

Az EU energiacímkére vonatkozó szabályozása 1995 óta segíti a vásárlókat. Az aktuális szabályozás az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről szóló 2010/30 EU irányelven alapul, mely általános elveket és kötelességeket rögzít a szállítók és kereskedők számára.

A Bizottság elvégezte a címkézési irányelv és a környezettudatos tervezésről szóló irányelv utólagos értékelését, amely megállapította, hogy a címkézés jelentős és kézzelfogható energia- és költségmegtakarítást eredményez, a haszon mind a vállalkozások, mind pedig a társadalom egésze számára meghaladja a költségeket. Ugyanakkor a 2010-ben elfogadott címkézési irányelv által bevezetett A+ és a még magasabb energiahatékonysági osztályok – az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint – bonyolultabbá tették az értelmezést, és ezáltal bizonyos esetekben csökkent az energiahatékonyabb termékek eladása. Ráadásul több termék esetében az alsóbb energiahatékonysági osztályok kiürültek, mert a környezettudatos tervezés területén elfogadott intézkedések betiltották a kis hatékonyságú modelleket, és a gyártók egyre hatékonyabb termékek előállításával reagáltak. Az A-tól G-ig terjedő osztályok összehasonlításának lehetősége nélkül a címkék elveszítették relevanciájukat a fogyasztók számára. További probléma, hogy a címkén szereplő egyéb paraméterek jelölésére használt piktogramok némelyikét nehéz megérteni.

Ebből adódóan az Európai Bizottság új energiacímkézési javaslata megtartja a jelenlegi címkézési irányelv céljait és alapelveit, de megerősíti és kiterjeszti a jelenlegi irányelv rendelkezéseinek hatályát:

  • aktualizálja a címkéket és új beosztással látja el őket,
  • hatékonyabb végrehajtási mechanizmust vezet be,
  • létrehozza a címkézési kötelezettség hatálya alá tartozó termékek adatbázisát,
  • egyszerűsíti a különböző szereplők kötelezettségeit,
  • erősíti a címkézés és a mérési szabványok közötti összefüggést.

Az Európai Bizottság javaslata itt olvasható.

Az Európai Bizottság az új rendeletet 2017. január 1-jétől tervezi alkalmazni. Az Európai Parlament első olvasatban tárgyalta a tervezetet és megtette módosítási javaslatait.