Lakástakarék-pénztári konstrukció

Publikálva: 2015-12-16 · Kategória: Lakosság

A lakástakarék olyan megtakarítási forma, amellyel a lakással kapcsolatos célok vállalhatóan és a terhelést előre kiszámíthatóan (havi gyakoriságú befizetések mellett), állami támogatással finanszírozhatók. Lakástakarék szerződés köthető saját részre, illetve közeli hozzátartozó (kedvezményezett), például házastárs, gyermek, testvér, szülő, nagyszülő vagy unoka részére.

Az állam a megtakarítási számlára befizetett összegek után 30%-os, magánszemélyeknek maximum évi 72 000 Ft támogatást nyújt, amely adó- és járulékmentes. Az állami támogatás feltétele – többek között – minimum 48 hónap megtakarítási idő és a megtakarítás lakáscélú felhasználása Magyarország területén. Az állami támogatás maximum 10 évig jár. Ha a megtakarítás nem fedezné a lakással kapcsolatos cél megvalósítását, akkor a megtakarítási időszak végén kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású, forint alapú lakáskölcsön igényelhető.

A lakáscélú felhasználás típusai

  • vásárlás, építés, csere;
  • bővítés, felújítás, korszerűsítés – konyha, fürdőszoba felújítása, nyílászárók és tető cseréje, tető- és falszigetelés, fűtésrendszer cseréje, energiatakarékos berendezések beépítése;
  • közművek, kommunális létesítmények – áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, informatikai hálózat kialakítása és felújítása.

További részletek ezen a linken olvashatók.